OpenID wat kun je ermee

OpenID al veel van gehoord nog nooit wat mee gedaan. Onlangs zag ik dat ik op sourceforge.net ook kon inloggen met een OpenID. Voor wie niet weet wat OpenID is: OpenID is een gedecentraliseerd authenticatiemechanisme om Single Sign-on op het Internet mogelijk te maken. En dat klinkt dan weer als een leuke extra functionaliteit voor Opensourcecms.eu. Bovendien las ik dat Sourceforge.net de implementatie met het Zend Framework had gedaan, wat het nog eens extra interessant maakte.

Eerst maar eens een OpenID identiteit aanmaken, dat had ik kunnen doen door een keuze te maken op Openid.net, eigenlijk bleek ik al een aantal OpenID identiteiten te hebben o.a. via Yahoo. Altijd handig meerdere identiteiten šŸ™‚ Er blijken echter ook twee Nederlandse OpenID-providers te zijn. Logmij.in en Mijnopenid.nl, chauvinistisch als ik ben kies ik daar natuurlijk voor. Logmij.in leek mij eigenlijk het meest interessant, omdat zij een met SSL beveiligde verbinding aanbieden. De .in in de domeinnaam gaf mij echter het gevoel mijn nieuwe identiteit direct aan India te verkopen. Dus gekozen voor Mijnopenid.nl. Registratie was eenvoudig, daarna mijn OpeniD nog bevestigen via een link per e-mail (wel een beetje ouderwets).
De URL van mijn OpenID identiteit luidt nu: http://mijnopenid.nl/is/allop.

Vervolgens terug naar Sourceforge.net, daar de URL opgegeven. Ik
wordt nu doorverwezen naar: http://mijnopenid.nl/

Daar krijg ik de vraag: “Wil je inloggen op https://sourceforge.net?” Altijd /
Eenmalig / Nee

Daarna (altijd gekozen) krijg ik nog de volgende vraag:
De pagina https://sourceforge.net vroeg om extra informatie.

De pagina vroeg de volgende gegevens:
Nickname (allop) (optioneel)
Email (bas@emailcommunications.nl) (optioneel)
Fullname (optioneel) [Wijzig]
Country (optioneel) [Wijzig]
Language (nl) (optioneel)
Timezone (Europe/Paris) (optioneel)

Feitelijk zou Sourceforge.net de koppeling hier al kunnen leggen op basis van mijn e-mailadres, maar dat doen ze dus niet.

Na verzenden kom ik terug op sourceforge.net, waar ik de volgende vraag krijg:

OpenID verified! Please associate your identity
Check our site doc for more information on OpenID.
Existing SourceForge Account
Log in

Username:

Password:

Nadat ik dat gedaan heb, kan ik dus ook inloggen met mijn openidurl.

Op mijnopenid.nl zie ik nu ook staan:

Jouw_sites

* https://sourceforge.net
Trek machtiging in

Kortom het werkt. Was wel veel werk…… en dat alleen om mijn wachtwoord niet te vergeten. Gezien ik altijd “bas” als wachtwoord neem vergeet ik dat ook niet zo snel…….

zie ook: Met OpenID geen wachtwoorden meer vergeten

Leave a Reply

(will not be published)