Ook op het internet geen koopzondag

Bij een vooral christelijk kabinet, kan je natuurlijk altijd vreemde dingen verwachten. Rook- en paddoverboden kun je altijd nog motiveren door de verwijzen naar de gezondheidsrisico’s. Het opkopen van banken is natuurlijk ook vreemd. Echt vervelend wordt het pas als het beleid wordt gebruikt om te evangeliseren. Het in ere herstellen van de christelijke rustdag op zondag. Geen of minder koopzondagen is het plan, dat het 20.000 banen kost, maakt dan niet eens meer zoveel uit. Wat ik mij vooral af vraag is, voor wie zijn dat soort maatregelen bedoelt? Zijn er echt mensen die zich storen aan het open zijn van de winkels op zondag? (Ik heb er nu i.i.g. één gevonden, zie verder). Zelfs voor die paar mensen die op zondag nog naar de kerk gaan, lijkt mij het handig als daarna nog even kunnen shoppen, als ze toch langs de winkel komen. Buiten dat alles lijkt het mij gewoon handig om de winkels open te doen, wanneer zoveel mogelijk mensen tijd (en zin) hebben om wat te gaan kopen. Beste logisch dat dit op zondag is want dan hebben veel niet-winkeliers een vrije dag. Een ander probleem is dat van al die bemoeizucht mensen ‘gekke dingen‘ gaan doen….

Toch aardig dat ik het bovenstaande allemaal heb opgeschreven, want hoe meer winkels er dicht zijn, hoe meer mensen op internet zullen kopen. En dat zou dan uiteindelijk weer goed voor mij moeten zijn….. via verschillende website doe ik mee aan zgn. affiliate (affiliatie) programma’s. Wanneer ik (affiliate) iemand via een hyperlink doorstuur naar een webshop (adverteerder) en die persoon koopt daar dan ook iets, dan ontvang ik over die aankoop een provisie. Dat werkt bijvoorbeeld als volgt; onderaan het artikel “De nieuwe 17-inch MacBook Pro” staat een link ““Koop een 17-inch MacBook Pro“. Wanneer iemand na het lezen van het artikel nu een Macbook via de genoemde link koopt, dan verdiend de auteur van dat artikel daar dus aan.
Een andere adverteerder waar ik affliate ben is babypark.nl en daarom kwam ik vandaag op die website (ik werk wel op zondag dus). Tot mijn grote verbazing las ik daar het volgende:

Onze site is op zondag gesloten.
Graag zien wij u op andere dagen van de week terug.
Onze medewerkers zullen u dan volledig van dienst zijn.

Bedankt voor uw begrip en tot ziens.

Tja…. het mag natuurlijk. Als affiliate van deze webshop vind ik het een stuk minder leuk. Tot vandaag dacht ik altijd dat het plaatsen van een telefoonnummer, voor telefonisch bestellen op de site, de ‘grootste zonde’ was van adverteerders in de affiliatiebranche. Wanneer iemand telefonische bestelt, kan de verkoop niet meer aan de affliate worden toegekend. Althans het kan wel, maar het gebeurd vaak niet. Het sluiten van de website op een willekeurige (zon)dag is voor de affiliates ook niet echt gunstig.

Overigens verwijst de bovengenoemde link naar babypark.nl naar actiebaby.nl. Misschien wordt dat ook aangepast, ik moet nu echt tot maandag wachten omdat te kunnen controleren. De links die ik gebruik komen dus van affiliate4you.nl, dat is een bedrijf dat bemiddelt tussen affiliates en de adverteerders.

Veel affiliate programma’s werken d.m.v. cookies, de cookies van babypark.nl zijn bijvoorbeeld 100 dagen geldig. Dat betekent dus dat wanneer een bezoeker later terugkomt op webshop, waar hij in eerste instantie kwam via een affiliate-link, toch nog een commissie kan opleveren voor de affiliate.

De website van actiebaby.nl legt op zondag wel cookies vast. Kunnen dan ook niet gewoon de orders automatisch vastgelegd worden voor verwerking op maandag, vraag ik mij dan meteen af.

En wie echt niet kan wachten, via http://www.google.nl/search?q=site%3Ababypark.nl kun je de artikelen op de site terugvinden en bekijken. Dat kan zelfs op zondag, bestellen dus niet.

Misschien moet ze hier in Den Haag toch ook eens naar kijken. In andere landen bemoeit de overheid zich ook veelvuldig met toegang tot websites. Het beste lijkt mij om op zondag gewoon het hele internet te sluiten. Dan kunnen mensen lekker naar de stad om de etalages van de gesloten winkels te bekijken.

Leave a Reply

(will not be published)